Kluseczki szare

Kluseczki szare

  • 00:35
  • 1 porcja
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 1,5 kg ziemniaków surowych
    • 2 szklanki mąki pszennej
    • 30 dag boczku wędzonego
    • 1 jajko
    • 1 cebula
    • posiekana pietruszka i koperek
    • sól, pierz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Ziemniaki obrać, opłukać, zetrzeć na tarce o małych oczkach do miski. Odlać sok z ziemniaków, by pozostawić osiadłą skrobię na dnie miski. Dodać do nich, jajko, mąkę, sól, pieprz. Wyrobić na jednolitą masę, dość gęstą. Trzeba uzyskać bardziej zwarte ciasto niż na placki ziemniaczane. Jeśli jest za rzadka, dosypać mąki.

Na gotującą, osoloną wodę wrzucać łyżką maczaną w gorącej wodzie kluski. Gotować 5–10 minut od wypłynięcia na małym ogniu. Odcedzić na sicie.

Boczek pokroić w kostkę lub w paseczki, podsmażyć, dodać cebulkę pokrojoną. Gdy cebula się lekko zeszkli, dodać kluski, wymieszać, ewentualnie doprawić solą i pieprzem, chwilę podsmażyć. Posypać do smaku posiekaną natką pietruszki i koperkiem.


Komentarze