Kluseczki z bułki pszennej  i szpinaku w sosie z białego wina i płatkami parmezanu

Kluseczki z bułki pszennej i szpinaku w sosie z białego wina i płatkami parmezanu

  • 00:25
  • 3 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • ​100 g szpinaku świeżego
    • 1/3 l mleka
    • 50 g bułki tartej
    • 1/2 bułki wrocławskiej lub 2 kajzerki
    • 1 jajko
    • 50 g masła
    • 1 klin parmezanu
    • 50 g parmezanu tartego
    • 20 g parmezanu w płatkach
    • 50 ml wina białego wytrawnego
    • 100 ml bulionu warzywnego
    • 20 ml oliwy
    • przyprawy: sól, pieprz czarny, gałka muszkatołowa
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Do garnka wlej litr wody i posól. Świeży szpinak wypłucz w dokładnie w wodzie. Odłóż kilka liści do sosu. Odsącz resztę szpinaku z wody i przełóż do gotującej się wody. Gdy tylko szpinak zacznie wiotczeć, odcedź na sitku. Wyciśnij z nadmiaru wody.

Bułkę pokrój w kostkę i zalej mlekiem. Wymieszaj dokładnie, aby mleko wsiąknęło w miąższ. Jak tylko bułka napęcznieje, odciśnij ją rękami z mleka. Przełóż do miski i dodaj szpinak. Przypraw solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Dodaj tarty parmezan, jajko oraz bułkę tartą. Wymieszaj dokładnie. W szerokim garnku wstaw osoloną wodę do gotowania klusek.

Z masy uformuj kulki średniej wielkości. Gotuj kluski przez ok. 10 minut, a jak wypłyną to jeszcze pod przykryciem ok. 3-4 minuty. W tym czasie w rondelku zagotuj białe wino i wygotuj płyn do połowy objętości. Następnie dodaj bulion, przypraw solą i ewentualnie pieprzem. Na koniec dodaj zimne masło i zmiksuj blenderem. Zimne masło lekko zagęści sos. Dodaj do niego kilka liści świeżego szpinaku. Na półmisek wyjmij kluseczki, polej sosem i oliwą. Do dekoracji wykorzystaj płatki parmezanu.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze