Kluseczki z dyni z masłem szałwiowym

Kluseczki z dyni z masłem szałwiowym

  • 01:30
  • 6 porcji
  • 158 kcal
  • Prosty

Składniki

    • 800 g miąższu z dyni
    • 200 g sera ricotta lub gładkiego mielonego twarogu
    • 1 jajko
    • 50–60 g mąki
    • szczypta startej gałki muszkatołowej
    • sól
    • 2 łyżki masła
    • garść listków szałwii
    • świeżo starty parmezan, grana padano lub pecorino do posypania
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

 Miąższ dyni kroimy w kostkę, rozpiekamy pod przykryciem w piekarniku do całkowitej miękkości.

2

Miksujemy lub przecieramy przez sitko, przekładamy do garnka i ciągle mieszając, trzymamy przez kilka minut na małym ogniu do odparowania – uważając, by dyni nie przypalić.
 

3

Zostawiamy do wystygnięcia. Mieszamy z twarogiem, jajkiem i mąką, doprawiamy.

4

Przykrywamy i wstawiamy na minimum ½ godziny do lodówki. Na roztopionym maśle przesmażamy listki szałwii.

5

Kładziemy kluski łyżką na osolony wrzątek. Po wypłynięciu wrzucamy na szałwiowe masło i podajemy natychmiast, posypane parmezanem


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze