Kluseczki ziemniaczane obsmażone w maku z masłem o aromacie orzechowym

Kluseczki ziemniaczane obsmażone w maku z masłem o aromacie orzechowym

  • 00:40
  • 6 porcji
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 400 g ziemniaków
    • 1 jajko
    • 50 g masła
    • 40 g maku
    • 20 g orzechów włoskich do posypania
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Ziemniaki obierz i wstaw do gotowania do lekko posolonej wody; garnek przykryj. Ziemniaki gotuj na wolnym ogniu PORADA KONTEKSTOWA - GOTOWANIE NA WOLNYM OGNIU. Jak tylko będą miękkie, odcedź z wody i zgnieć tłuczkiem do ziemniaków na gładką masę.

Ziemniaki podziel na cztery części. Jedną ćwiartkę odbierz, wbij jajko oraz wsyp mąkę ziemniaczaną. Wymieszaj na gładkie ciasto, następnie uformuj wałeczki. Z każdego z nich odcinaj nożem równe kluseczki.

Do gotującej się wody włóż delikatnie kluseczki i gotuj 2-3 minuty od czasu wypłynięcia na wierzch. Ugotowane kluseczki wyjmuj łyżką cedzakową do miski. Na patelni rozgrzej masło. Do kluseczek wsyp mak i obtocz dokładnie każdą z nich. Kluski przełóż na patelnię z masłem i podsmaż na złoty kolor. Gotowe przełóż do miski i posyp posiekanymi orzechami włoskimi.


Komentarze