Kluseczki ziemniaczane z gulaszem z jelenia

Kluseczki ziemniaczane z gulaszem z jelenia

  • 02:30
  • 1 porcja
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 400 g łopatki z jelenia
    • 400 g ziemniaków
    • 100 g mąki pszennej
    • 20 ml oliwy
    • 1 jajko
    • 6 gałązek  natki pietruszki
    • 3 ziarna jałowca
    • 3 ziarna ziela angielskiego
    • 50 g marchewki
    • 50 g selera
    • 1 cebula
    • 1 czosnek
    • 100 g śliwek suszonych
    • 100 ml wina czerwonego
    • 20 ml oleju
    • 50 g boczku wędzonego
    • 1 bułka pszenna
    • 30 g masła
    • przyprawy: sól, pieprz czarny
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Mięso umyj dokładnie i wytrzyj w kuchenny ręcznik. Przełóż mięso na deskę i pokrój na kawałki. Włóż do miski i zalej winem. Jałowiec i ziele utłucz w moździerzu. Dodaj przyprawy do wina. Cebulę, czosnek, marchew i seler obierz, następnie pokrój w duże plasterki i dodaj do mięsa. Wymieszaj razem i przykryj miskę folią spożywczą. Wstaw do lodówki na 24 godziny do kruszenia. Dzięki marynacie mięso będzie delikatniejsze.

Mięso wyjmij z marynaty. W rondlu rozgrzej olej. Kawałki mięsa oprósz w mące i podsmaż, aż dobrze się zrumienią. Dopiero teraz wlej całą marynatę wraz z warzywami i duś PORADA KONTEKSTOWA - DUSZENIE powoli. W trakcie dolej bulion i gotuj, aż mięso będzie idealnie miękkie.

W tym czasie obierz ziemniaki i wstaw do gotowania w osolonej wodzie. Jak tylko zmiękną, to odlej wodę i odstaw, aby ziemniaki lekko przestygły. Następnie utłucz je tłuczkiem lub przeciśnij kolejno przez prasę. Wbij jedno jajko i dosyp mąkę ziemniaczaną.

Dwie gałązki natki pietruszki posiekaj i dodaj do ciasta. Wymieszaj dokładnie, tak aby uzyskać elastyczne ciasto, swobodnie odchodzące od palców. Przełóż je następnie na deskę i palcami obu dłoni uformuj długi rulon. Odcinaj kluseczki nożem pod kątem – podobnie jak kopytka.

Wstaw osoloną wodę do gotowania. Jak tylko się zagotuje, wkładaj kluski i delikatnie mieszaj. Po wypłynięciu na wierzch gotuj jeszcze przez minutę na małym ogniu.

Pod koniec duszenia mięsa dodaj całe śliwki suszone i przypraw całość do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Teraz dodaj masło – podkreśli ono smak mięsa i nada potrawie charakterystyczną szklistość.

Bułkę pokrój w kostkę, jak na grzanki. Boczek wędzony pokrój w słupki. Na suchej patelni podsmaż boczek. Jak tylko zacznie się rumienić, dodaj bułkę. Smaż powoli, aż boczek całkowicie się wytopi, a grzanki zrumienią.

Kluseczki rozłóż na półmisku, obok nałóż porcję aromatycznego mięsa. Do dekoracji użyj grzanek z chrupiącym boczkiem i posiekanej natki pietruszki.


Komentarze