Kluski parowe z sosem owocowym

Kluski parowe z sosem owocowym

  • 01:30
  • 5 porcji
  • Prosty

Składniki

    • 2 jajka
    • 250 ml ciepłego mleka
    • 3 łyżki stopionego masła
    • 500 g mąki
    • 30 g drożdży
    • 1/4 łyżeczki soli
    • 1/2 łyżeczki cukru

    Sos owocowy:

    • 300 g wydrylowanych wiśni
    • 1/2 laski wanilii
    • 50 ml soku pomarańczowego
    • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
    • 2 łyżki cukru
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

Drożdże wymieszaj z cukrem i ciepłym mlekiem. Następnie dodaj tyle łyżek mąki, ile potrzeba do uzyskania konsystencji gęstej śmietany. Przykryj zaczyn suchą ściereczką i odstaw do wyrośnięcia. Przesiej do miski pozostałą mąkę, dodaj do niej jajka, sól i zaczyn. Zacznij wyrabiać. Kiedy ciasto zacznie odklejać się od brzegów, dodaj roztopione masło. Wyrabiaj energicznie, aż ciasto stanie się jednolite i miękkie. Przykryj miskę z ciastem ściereczką i ponownie odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

2

W czasie, kiedy ciasto rośnie, przygotuj sos. Wiśnie włóż do rondelka i zasyp cukrem. Postaw na małym ogniu i dodaj wanilię w całości. Gotuj do momentu, aż wiśnie puszczą sok, a cukier całkowicie się rozpuści. Mąkę ziemniaczaną wymieszaj z sokiem pomarańczowym i dodaj do gotujących się owoców. Mieszając, zagotuj sos i zestaw z ognia.

3

Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, odrywaj od niego kawałki o średnicy ok. 7 cm. Każdy kawałek utocz w dłoniach i spłaszcz delikatnie. Palcami złap krawędzie placuszka i mocno zlep je od spodu. Układaj kluski na wysypanej mąką stolnicy, zlepieniem od spodu. Zostaw chwilę do wyrośnięcia.

4

Szeroki garnek przykryj gazą i obwiąż sznureczkiem wokół brzegu. Na dno garnka nalej 10 cm wody i zagotuj. Na gazie układaj po 2 lub 3 kluski i przykryj szczelnie całość (najlepiej miską), a następnie paruj 10-12 min. Gorące kluski wykładaj na talerze i od razu podawaj polane owocowym sosem.


Komentarze