Kluski śląskie z boczkiem

Kluski śląskie z boczkiem

  • 01:30
  • 4 porcje
  • 570 kcal
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 1 kg mączystych ziemniaków typ kulinarny C (np. odmiana Augusta)
    • 250 g mąki ziemniaczanej
    • 1 żółtko
    • sól

    Okrasa:

    • 100 g tłustego surowego wędzonego boczku
    • 1 cebula
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

Obrane ziemniaki gotujemy do miękkości w osolonej wodzie, odcedzamy i dokładnie zgniatamy tak, by nie pozostały w nich grudki.

2

Przekładamy do miski, dodajemy żółtko, mąkę ziemniaczaną oraz sól i zagniatamy gładkie, sprężyste ciasto.

3

Na oprószonej pszenną mąką stolnicy formujemy z ciasta wałki, z których odkrajamy kluski, formujemy je dłonią, spłaszczając i robiąc w każdej kciukiem wgłębienie.

4

Na patelnię dodajemy pokrojony w kostkę boczek, gdy wytopi się nieco tłuszczu, dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę, całość lekko rumienimy.

5

Kluski gotujemy w osolonym wrzątku kilka minut (do wypłynięcia), odcedzamy, polewamy wytopionym tłuszczem z boczkiem i cebulą, podajemy.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze