Kluski z makiem

Kluski z makiem

  • 01:20
  • 6 porcji
  • Prosty

Składniki

    • 2 szklanki mąki
    • 1 jajko
    • 3/4 szklanki wody
    • przyprawy: sól

    Masa makowa:

    • 1 szklanka maku
    • 3 łyżki miodu
    • ½ szklanki słodkiej śmietanki
    • 3 łyżki rodzynek
    • 3 łyżki posiekanych orzechów włoskich
    • 1 pomarańcza
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Zagnieć ciasto z mąki, wody i jajka. Rozwałkuj i posyp mąką. Wykrawaj dowolne kształty (klasycznie możesz pokroić w kwadraciki) i gotuj kluski we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 10 min od momentu wypłynięcia.

Przygotuj skórkę pomarańczową: skórkę z pomarańczy namocz na godzinę w wodzie, co najmniej raz zmień wodę. W 1 l wody rozpuść ½ kg cukru, włóż skórkę do syropu i gotuj przez 1 godz., aż do zgęstnienie syropu. Wyjmij skórki i pozostaw do ostygnięcia. Pokrój je drobno w paseczki lub kosteczkę.

Przygotuj masę makową: namocz mak (15 min), odcedź i zalej wodą tak, aby go przykryła. Gotuj mak przez ok. 30 min i odcedź go ponownie. Ostudź i przepuść przez maszynkę dwa razy. Wymieszaj z miodem, śmietanką, orzechami i 1 łyżką posiekanej, smażonej skórki pomarańczowej, a następnie podgotuj przez ok. 10 min stale mieszając.

Możesz też użyć gotowej masy makowej, wówczas czas przygotowania potrawy znacznie się skróci.

Wymieszaj kluski z makiem. Możesz osobno podawać słodką śmietankę.


Komentarze