Knedle

Knedle

  • 01:00
  • 4 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 1 kg ziemniaków
    • 2 szkl. mąki pszennej
    • 1 jajko
    • 4 łyżki smalcu
    • sól
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Ziemniaki umyj i ugotuj w skórce w osolonej wodzie. Następnie przestudź, obierz ze skóry i zmiel. Do ziemniaków dodaj mąkę, jajko i sól. Rękami zagnieć ciasto. Następnie uformuj wałek z ciasta i pokrój go na ok. 1,5 cm grubości plastry. W zwilżonych wodą dłoniach formuj kulki wielkości śliwki.

Na patelni rozgrzej smalec (2 łyżki) i obsmaż knedle z każdej strony. Formę do zapiekania również posmaruj smalcem (2 łyżki), przełóż kluski i piecz w dobrze nagrzanym piekarniku do 230° przez ok. 15 min. Gotowe knedel podawaj z sosem grzybowym lub polane masłem z bułką tartą.


Komentarze