Knedle z morelami

Knedle z morelami

  • 01:30
  • 4 porcje
  • 896 kcal
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 500 g moreli
    • 80 masła
    • 3 żółtka
    • 1 jajko
    • 1 kg ziemniaków z dużą zawartością skrobi (najlepiej typ kulinarny C)
    • sól
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • ok. 250 g pszennej mąki
    • 100 g masła
    • 100 g bułki tartej
    • cukier puder do posypania
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

Miękkie masło rozcieramy dokładnie z żółtkami i jajkiem. 

2

Dodajemy ugotowane w mundurkach, obrane i przeciśnięte przez praskę ziemniaki, proszek do pieczenia i mąkę.

3

Wyrabiamy gładkie ciasto, soląc do smaku (jeśli ciasto jest zbyt luźne, dodajemy jeszcze nieco mąki).

4

Na posypanej mąką stolnicy wykrawamy z ciasta kwadraty o bokach wielkości ok. 5 cm. W każdy wkładamy wydrylowanąmorelę, formujemy dłonią knedle, zamykając owoce w środku.

5

Gotujemy knedle w osolonym wrzątku, gdy wypłyną, wyjmujemy łyżką cedzakową, przekładamy do naczynia ze zrumienioną na maśle bułką tartą, otaczamy je nią ze wszystkich stron, podajemy posypane cukrem pudrem.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze