Knedle z truskawkami

Knedle z truskawkami

  • 01:00
  • 4 porcje
  • Prosty

Składniki

    Ciasto na knedle:

    • 1 kg ziemniaków
    • 2 szkl. mąki pszennej
    • 1 jajko
    • 3–4 łyżki mąki ziemniaczanej do podsypania
    • przyprawy: sól

    Nadzienie:

    • 1 kg truskawek
    • 2 łyżki masła
    • 1 łyżka bułki tartej
    • 2 łyżki cukru pudru
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Ziemniaki obierz, umyj i ugotuj w osolonej wodzie. Odcedź i jeszcze ciepłe zasyp mąką, dodaj jajko i sól do smaku. Podsypując mąką ziemniaczaną, uformuj wałek, pokrój go na równe kawałki i rozklep je dłonią. Truskawki pozbaw szypułek, umyj, osusz i zawiń w każdy kawałek ciasta. Zlepiając brzegi, formuj kulki. Zagotuj wodę, lekko ją posól i wrzuć knedle. Gotuj je ok. 5 min od momentu zawrzenia wody. Masło roztop na patelni, dodaj łyżkę bułki tartej i 2 łyżki cukru pudru. Smaż do zarumienienia składników. Knedle podawaj polane słodką zasmażką.​


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze