Knedle z węgierkami w panierce ze zrumienionych orzechów laskowych

Knedle z węgierkami w panierce ze zrumienionych orzechów laskowych

  • 01:30
  • 6 porcji
  • 798 kcal
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 1 kg śliwek węgierek (świeżych lub mrożonych)
    • 2 jajka
    • 8 średnich, mączystych ziemniaków (typ kulinarny C)
    • ok. 300 g mąki
    • szczypta soli
    • 100 g orzechów laskowych
    • 3 łyżki masła
    • 2 łyżki bułki tartej
    • cukier puder
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

Ziemniaki gotujemy w mundurkach, jeszcze ciepłe obieramy ze skórki i przepuszczamy przez maszynkę bądź bardzo dokładnie zgniatamy, by nie zostały w nich grudki.

2

Przekładamy do miski, dodajemy jajka, mąkę i szczyptę soli, wyrabiamy dość twarde ciasto.

3

Każdą wydrylowaną śliwkę (lub dwie mrożone połówki) otaczamy w cieście, formując okrągłe knedle, gotujemy je w osolonym wrzątku do wypłynięcia.

4

Odcedzamy i otaczamy dokładnie w zmielonych, uprażonych na suchej patelni orzechach laskowych.

5

Przekładamy na półmisek, polewamy zrumienioną w maśle bułką tartą, posypujemy cukrem pudrem, podajemy.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze