Knedle ze śliwkami

Knedle ze śliwkami

  • 01:00
  • 2 porcje
  • Prosty

Składniki

    • ​300 g śliwek węgierek
    • 2 jajka
    • 50 g kaszy manny
    • 250 g twarogu
    • 125 g mąki
    • 60 g masła
    • 20 g bułki tartej
    • 2 łyżki masła do smażenia
    • garść orzechów
    • garść płatków migdałowych
    • garść rodzynek
    • przyprawy: sól
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Żółtka oddziel od białek. Masło utrzyj, dodając żółtka. Twaróg zmiksuj, odcedź, dodaj kaszkę mannę i zmiksuj ponownie. Następnie odstaw na chwilę, żeby kaszka wchłonęła serwatkę. Do twarogu dodaj mąkę i masło utarte z żółtkami. Białka ubij na sztywno i wymieszaj delikatnie z ciastem.

Zwilżonymi wodą dłońmi formuj z ciasta niewielkie kuleczki. Następnie spłaszczając je, twórz niewielkie placuszki. Na środku każdego placuszka połóż połowę śliwki i w miejsce po pestce wsyp odrobinę cukru. Ciasto zawijaj, zlepiając brzegi tak, aby powstały okrągłe knedle.

Zagotuj wodę z solą i wrzucaj do niej knedle. Przykryj pokrywką i gotuj je ok. 15 min aż wypłyną na wierzch. W tym czasie pozostałe śliwki podsmaż na patelni na 2 łyżkach masła, dodaj orzechy, płatki migdałowe i rodzynki. Na końcu dodaj łyżkę cukru i mieszaj stale do momentu aż cukier się rozpuści, a śliwki zaczną puszczać sok i staną się miękkie. Ugotowane knedle wyjmij cedzakiem z garnka, przełóż na talerz i polej przygotowanym sosem ze śliwek.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze