Knedle ze śliwkami po staropolsku pod polskim sosem

Knedle ze śliwkami po staropolsku pod polskim sosem

  • 00:50
  • 1 porcja
  • Prosty

Składniki

    Knedle:

    • 4 szkl. mleka
    • 2 szkl. kaszy manny
    • mąka pszenna
    • 1 jajko
    • 1 kg śliwek węgierek
    • mieszanka cukru z cynamonem w proporcji 1:1
    • 1/2 łyżeczki soli
    • kilka łyżek sklarowanego masła

    Sos polski:

    • 100 g masła
    • 2 łyżki bułki tartej
    • 1 łyżka cukru
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Zagotowujemy mleko z solą, wsypujemy kaszę i ciągle mieszając gotujemy około 5 min. Ugotowaną kaszę odstawiamy do schłodzenia. Warunkiem udanego ciasta na knedle jest to, aby kasza była zimna.

Do zimnej kaszy dodajemy jajko i dosypujemy mąkę pszenną. Mąki dodajemy tyle, aby ciasto odstawało od ręki i nie miało grudek.

Węgierki rozcinamy na pół (nie do końca), wyjmujemy pestkę i faszerujemy je cukrem z cynamonem. Zwilżonymi sklarowanym masłem dłońmi urywamy kawałki ciasta, formujemy placuszki, na środek których wkładamy nafaszerowaną śliwkę. Sklejamy jak pierogi i formujemy ostatecznie kulę.

Knedle gotujemy w osolonej wodzie około 10–15 min.

W tym czasie roztapiamy masło, dodajemy do niego bułkę tartą i cukier. Przez chwilę prażymy. Tak przygotowanym sosem krasimy ugotowane knedle.


Komentarze