Knedliki z polędwicą wołową

Knedliki z polędwicą wołową

  • 00:50
  • 1 porcja
  • Prosty

Składniki

    • polędwica wołowa 80 dag
    • cebula 3 szt.
    • marchewka 1 szt.
    • pietruszka 1 szt.
    • seler 1/2 szt.
    • kajzerka 6 szt.
    • mąka 10 dag
    • żółtko 2 szt.
    • mleko 100 ml
    • bulion 1 szklanka
    • masło 10 dag
    • śmietana kwaśna 1 szklanka
    • natka pietruszki 1 pęczek
    • koncentrat pomidorowy 1 łyżka
    • papryka mielona 1 szczypta
    • gałka muszkatołowa 1 szczypta
    • goździki 1 szczypta
    • listek laurowy 1 szt.
    • ziele angielskie 1 szczypta
    • sól 1 szczypta
    • pieprz czarny 1 szczypta
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Polędwicę umyć, natrzeć solą i pieprzem. Marchew, pietruszkę, seler i 2 cebule pokroić w kostkę, włożyć do brytfanki razem z polędwicą. Dodać kilka goździków, liść laurowy, ziele angielskie. Skropić 3 łyżkami roztopionego masła. Piec 20 min w temp. 220 st. C. Po 10 min polędwicę obrócić. Temperaturę obniżyć do 180 st. C. Wlać bulion i piec polędwicę do 20 min.

Sos z pieczenia z warzywami przetrzeć przez sito, wymieszać ze śmietaną, zagotować, doprawić koncentratem i papryką. Kajzerki i obraną cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na reszcie masła.

Ostudzić, dodać roztrzepane z żółtkami mleko, mąkę i posiekaną natkę. Doprawić gałką, solą i pieprzem. Z masy uformować wałek, owinąć płótnem, mocno zaciskając brzegi. Włożyć do wrzącej wody, gotować 30 min. Zahartować zimną wodą, odwinąć i pokroić w plastry. Knedliki podawać z polędwicą i sosem.


Komentarze