Kofta

Kofta

  • 01:00
  • 4 porcje
  • Prosty

Składniki

    • 100 g białego ryżu
    • 4 ziemniaki
    • 100 g sera białego tłustego
    • 150 g mąki najlepiej z grochu włoskiego (lub mąki kukurydzianej)
    • 1/2 łyżeczki kurkumy
    • 2 łyżki mleka
    • ok. 200 g szpinaku baby bez łodyżek
    • 1 łyżka masali
    • 1 szkl. masła klarowanego lub oleju roślinnego do smażenia
    • 1/2 szkl. wody
    • sól

    Masala:

    • 4 łyżki nasion kolendry
    • 2 łyżki nasion kminku indyjskiego
    • 2 łyżki nasion kardamonu
    • 2 łyżki nasion czarnego pieprzu
    • 1 łyżka całych goździków
    • 1 laska cynamonu
    • 1-2 łyżki masła klarowanego lub oleju dobrej jakości
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Przygotuj masalę: każdą z przypraw upraż oddzielnie na suchej patelni przez kilka sekund. Następnie zmiel wszystkie razem. Odmierz 1 łyżeczkę i podsmaż chwilę na klarowanym maśle, pozostałe suche przyprawy zamknij w słoiczku i używaj, kiedy będziesz potrzebować. Masalę możesz też dusić PORADA KONTEKSTOWA - DUSZENIE na wolnym ogniu kilka minut.

Ryż ugotuj w 1 szklance wody z dodatkiem soli. Po ok. 15 min ryż powinien być gotowy. Przesyp go do miseczki i wymieszaj z 1/4 łyżeczki kurkumy.

Ziemniaki ugotuj w łupinach w osolonej wodzie. Lekko przestudź, obierz i przełóż do miski. Do ziemniaków dodaj masalę, sól do smaku i utrzyj na gładką masę.

Do sera dodaj sól do smaku i zagnieć na ciasto. Mąkę wymieszaj z 1/4 łyżeczki kurkumy i szczyptą soli. Dolej ok. 1/2 szklanki wody, tak aby powstało ciasto jak na naleśniki.

Szpinak umyj, oderwij łodyżki, zalej wrzącą wodą i odczekaj ok. 5 min. Odsącz z wody i porozwijaj listki. Ryż, szpinak, ziemniaki podziel na 4 jednakowe części. Z ryżu uformuj zbitą kulkę i zawiń w ser. Następnie kulkę zawiń w liście szpinaku, a na koniec otul warstwą z ziemniaków. Kulkę wygładź i obtocz w cieście z mąki. Następnie smaż w gorącym maśle klarowanym lub oleju, przewracając często, aby się nie przypaliły. Podawaj od razu z chutneyami.


Komentarze