Kokosowa panna cotta

Kokosowa panna cotta

  • 02:00
  • 6 porcji
  • Prosty

Składniki

    • 150 ml śmietanki 36%
    • 150 ml mleczka kokosowego
    • 1/2 świeżego ananasa
    • 80 g cukru
    • 1 łyżka żelatyny
    • 1 łyżka cytryny
    • 4 łyżki gorącej wody
    • 2 łyżki zimnej wody
    • pitaja (smoczy owoc) do dekoracji

    Bita śmietana:

    • 150 ml śmietanki 36%
    • 1/2 szkl. wiórków kokosowych
    • 1 łyżka cukru pudru
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Śmietankę połącz z mleczkiem kokosowym w rondlu i podgrzewaj na wolnym ogniu stale mieszając. W momencie gotowania dodaj cukier i mieszaj aż cukier się rozpuści. Zdejmij rondel z ognia. 1 łyżkę żelatyny wymieszaj z 2 łyżkami zimnej wody, aby napęczniała, a następnie rozpuść w 4 łyżkach gorącej wody. Żelatynę wlej do rondla i ponownie wszystko zagotuj, stale mieszając. Następnie dodaj sok z cytryny i dokładnie wymieszaj. Masę z rondla przelej do plastykowych bądź gumowych pojemników, z których łatwo będziesz mógł ją później wyjąć. Następnie pojemniki wstaw do lodówki do stężenia na ok. 1,5 godziny.

Przygotuj bitą śmietanę: dobrze schłodzoną śmietankę ubij na sztywno z 1 łyżką cukru pudru, a następnie wymieszaj z wiórkami kokosowymi. Gotową włóż do lodówki.

Przygotuj mus: 1/4 świeżego ananasa zmiksuj na gładki mus, dodaj łyżkę cytryny i wymieszaj.

Zastygnięty deser i bitą śmietanę wyjmij z lodówki. Deser przełóż na talerze, polej musem ananasowym, udekoruj bitą śmietaną i smoczym owocem.


Komentarze