Kokosowiec cytrynowy

Kokosowiec cytrynowy

  • 00:30
  • 1 porcja
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 2-3 paczki zwykłych słonych prostokątnych krakersów
    • 1 litr mleka
    • 1 zapach (dowolny)
    • 2 budynie waniliowe z cukrem
    • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
    • 3/4 szklanki cukru
    • 1 żółtko
    • 25 dag masła
    • 20 dag wiórów kokosowych (w tym 5 dag na posypkę)
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Z mleka, proszku budyniowego, mąki ziemniaczanej i cukru gotujemy budyń. Odstawiamy do ostygnięcia. Masło ucieramy z żółtkiem i nie przerywając ucierania, dodajemy po łyżce ostudzonego budyniu. Na koniec wsypujemy 15 dag wiórków kokosowych oraz zapach (ja dodaje rumowego) i dokładnie mieszamy. Na blasze (o wymiarach 30x20 cm) układamy warstwami krakersy i masę (tak, aby warstw było jak najwięcej). Pozostałe wiórki kokosowe podsmażamy na patelni, aż się zarumienią. Mieszamy z kilkoma pokruszonymi krakersami i posypujemy gotowe ciasto. Ciasto lepsze jest na drugi dzień, gdy krakersy zmiękną, unikniemy wówczas problemów z krojeniem.


Komentarze