Kokosowo-truskawkowe smoothie dla kibiców

Kokosowo-truskawkowe smoothie dla kibiców

  • 00:20
  • 4 porcje
  • Prosty

Składniki

    • 300 g mrożonych truskawek
    • 150 ml mleczka kokosowego
    • 150 ml mleka lub mleka skondensowanego niesłodzonego
    • 2 łyżki cukru
    • 1 laska wanilii
    • kilka świeżych truskawek
    • 1/2 tabliczki białej czekolady
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

Czekoladę połam na mniejsze kawałki i włóż do małego naczynia żaroodpornego. Piekarnik nagrzej do 200° i włóż naczynie do piekarnika na 2 minuty (nie dłużej).

2

Czekolada powinna tylko lekko się roztopić. Wyjmując naczynie, pamiętaj o rękawicach, aby się nie poparzyć. Za pomocą patyczka (np. do szaszłyków) energicznie rozmieszaj czekoladę. 

3

Truskawki umyj i osusz, nabij na patyczek i zanurz w czekoladzie do połowy.

4

Truskawki połóż na talerzyku, aby czekolada zupełnie zastygła.

5

Mrożone truskawki zmiksuj z kilkoma łyżkami cukru i ciepłej wody, dodaj więcej wody, jeśli mus będzie za gęsty. Mleczko kokosowe zagotuj z mlekiem i jedną laską wanilii. Doprowadź do wrzenia, wyłącz gaz, a potem pozostaw do wystudzenia, nie wyjmując wanilii. Dobrze schłodź, przelej do małego dzbanuszka. Zmiksowane truskawki przełóż delikatnie łyżeczką do połowy szklanek

6

A mleko lej po łyżce, aby składniki nie wymieszały się ze sobą. 

7

Truskawki w czekoladzie natnij do połowy

8

aby potem nasadź je na brzeg szklanki. Schłodzone podawaj od razu.


Komentarze