Kokosowy ryż z kurczakiem i warzywami

Kokosowy ryż z kurczakiem i warzywami

  • 01:00
  • 12 porcji
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 2 woreczki ryżu basmati
    • 500 ml wody kokosowej
    • 150 ml mleczka kokosowego
    • 3 łyżki majonezu
    • 2 piersi z kurczaka
    • 1 marchewka
    • 1 papryka
    • 1 pęczek szczypiorku
    • garść orzechów nerkowych
    • sól
    • pieprz
    • sok z cytryny
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
Maria Banach

Słowo od autora

Sałatki ryżowe wszyscy dobrze znamy, ale to co tym razem nadaje jej tropikalny charakter to wcale nie dodatek ananasa, lecz intensywnie kokosowy smak ryżu. To doskonała alternatywa dla tych, którzy nie przepadają za połączeniem owoców z mięsem, a mimo to mają ochotę na nieco egzotyki.

Autor: Maria Banach, gruszkazfartuszka.pl

  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Woreczki z ryżem rozcinamy i przesypujemy ryż do garnka. Zalewamy go wodą kokosową i gotujemy na małym ogniu, pod przykryciem, aż ryż będzie miękki. Przykryty garnek zestawiamy z ognia i czekamy, aż ryż nieco przestygnie.

W międzyczasie w osolonej wodzie gotujemy piersi z kurczaka (ok. 20 minut). Mięso odcedzamy, studzimy i kroimy w kostkę.

Marchewkę kroimy w drobne słupki (najlepiej przy pomocy specjalnej obieraczki). Paprykę kroimy w drobną kostkę. Szczypiorek siekamy. Warzywa oraz mięso dodajemy do przestudzonego ryżu.

Mleczko kokosowe mieszamy z majonezem. Sos dodajemy do sałatki.

Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Całość dokładnie mieszamy.

Na suchej patelni prażymy orzechy nerkowe. Posypujemy nimi wierzch sałatki.


Komentarze