Kokosowy wegański sernik bezglutenowy

Kokosowy wegański sernik bezglutenowy

  • 01:45
  • 10 porcji
  • Bardzo prosty

Składniki

    Masa:

    • 4 kostki tofu / 720 g
    • 1/2 szkl. ugotowanej kaszy jaglanej
    • 1 puszka mleczka kokosowego / 400 ml
    • 1 szkl. cukru pudru, syropu z agawy lub innego słodzika
    • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
    • 1/2 szkl. soku z cytryny
    • skórka otarta z 1 cytryny
    • szczypta soli

    Polewa:

    • 50 g gorzkiej czekolady
    • 1/2 szkl. mleka kokosowego
    • 1 łyżka cukru pudru, syropu z agawy lub innego słodzika
    • do dekoracji: garść płatków migdałowych
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
Marta Dymek

Słowo od autora

Mleko kokosowe możecie zamienić na inne mleko roślinne, ale wtedy sernik nie będzie tak gładki i kremowy. Upewnijcie się, że dodaliście wystarczająco dużo soku z cytryny do masy: to dzięki niej tofu traci swój mdły aromat i ciasto smakuje sernikowo. Ważne jest, żeby masę naprawdę dobrze zblendować, aby sernik był aksamitny: możecie pomóc sobie maszynką do mielenia albo po prostu tofu porządnie rozkruszyć w palcach i dopiero wtedy zblendować je z innymi składnikami. Jeśli lubicie tradycyjne serniki pełne rodzynek i skórki pomarańczowej nie wahajcie się i dodajcie do swojego sernika z tofu wszystkie ulubione bakalie.

Autor: Marta Dymek, jadlonomia.com

  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

Piekarnik rozgrzać do 180°C. Następnie przygotować masę: wszystkie składniki umieścić w misce i przy pomocy ręcznego blendera zmiksować na bardzo gładką, aksamitną masę. Jeżeli nie jesteście pewni mocy swojego blendera, możecie najpierw zmielić tofu raz lub dwa razy w maszynce do mielenia.

2

Masę z tofu wlać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównać, następnie wsunąć do rozgrzanego piekarnika i piec przez 15 min, po tym czasie temperaturę zmniejszyć do 120°C i piec kolejne 50-60 min.

3

Po upływie tego czasu wyłączyć piekarnik, pozostawiając sernik jeszcze na 15 min w środku. Dopiero po tym czasie delikatnie wyjąć go na blat i studzić przez przynajmniej 2-3 godz.

4

Przygotowanie polewy: w niedużym rondelku podgrzać wszystkie składniki, co jakiś czas mieszając trzepaczką. Kiedy czekolada się roztopi, wymieszać bardzo dokładnie i odstawić na bok do schłodzenia na 30 min. Ostudzony sernik wyjąć z formy i oblać polewą. Następnie polewę wyrównać i obsypać płatkami migdałowymi.


Komentarze