Koktajl z kiełków na sałacie z młodymi ziemniaczkami

Koktajl z kiełków na sałacie z młodymi ziemniaczkami

  • 00:15
  • 3 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • kilka liści sałaty
    • 1/2 kg młodych ziemniaków
    • 10 g kiełków rzodkiewki
    • 10 g kiełków słonecznika
    • 10 g kiełków lucerny
    • 10 g kiełków fasoli mung
    • 10 g kiełków soczewicy
    • 10 g kiełków cieciorki
    • 1 łyżka oleju słonecznikowego

    Sos:

    • 1/2 szkl. śmietany
    • 1 łyżka soku z cytryny
    • 2 łyżki drobno posiekanego koperku
    • przyprawy: sól, pieprz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Do miseczki wlej 1/2 szklanki śmietany, dodaj koperek, kilka kropel cytryny. Całość dopraw do smaku solą i pieprzem.

Ziemniaki umyj i pokrój w plastry. Piekarnik rozgrzej do 180°. Ziemniaki połóż na folii do pieczenia, skrop oliwą i posól. Zapiekaj ok. 40 min. Wszystkie kiełki przepłucz, a następnie na 1 łyżce oleju przesmaż przez 1 minutę kiełki rzodkiewki, fasoli mung, soczewicy i cieciorki. Przełóż do miski i wymieszaj je z kiełkami lucerny i słonecznika. Sałatę dobrze umyj i osusz, porwij w pacach na mniejsze kawałki, a następnie wymieszaj z kiełkami. Dookoła na sałacie pokładaj pieczone plastry ziemniaków i polej sosem.


Komentarze