Koktajl z krewetek

Koktajl z krewetek

  • 00:30
  • 4 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 400 g wcześniej zblanszowanych, mrożonych krewetek z ogonkami
    • 3 łyżki oliwy czosnkowej
    • sól
    • pieprz

    Na sos:

    • 400 g passaty pomidorowej
    • 300 g pomidorków koktajlowych
    • 1 łyżka chrzanu
    • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
    • 1 łyżka sosu Worcestershire
    • 2 ząbki czosnku
    • 2 łyżki oleju
    • sól
    • pieprz
    • sok z cytryny
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
Maria Banach

Słowo od autora

Tak naprawdę koktajl z krewetek, wbrew swojej nazwie, nie jest wcale napojem o smaku krewetki. To jedynie forma ich podania - zawieszone są na brzegu kieliszka (najczęściej do martini lub margarity), w którym znajduje się pasujący do nich sos. Taki koktajl to bardzo elegancka przystawka, która doskonale sprawdziłaby się na sylwestrze w Las Vegas!

Autor: Maria Banach, gruszkazfartuszka.pl

  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Krewetki rozmrażamy.

Na oleju podsmażamy posiekany czosnek i pokrojone na połówki pomidorki koktajlowe. Gdy pomidorki zmiękną, dodajemy do nich passatę, chrzan, ostrą paprykę, sos Worcestershire i blendujemy razem. Zagotowujemy, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Przekładamy do kieliszków.

Na oliwie czosnkowej podsmażamy rozmrożone krewetki przez około 3 minuty ze wszystkich stron. Przyprawiamy solą i pieprzem. Usmażone krewetki zawieszamy na brzegu kieliszków z sosem.


Komentarze