Koktajl z mlekiem migdałowym, bananami i malinami

Koktajl z mlekiem migdałowym, bananami i malinami

  • 00:05
  • 5 porcji
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 100 g płatków owsianych
    • 2 banany 
    • 100 g malin 
    • 2 łyżki miodu 

    Mleko migdałowe:

    • 150 g migdałów
    • 1 l wody mineralnej niegazowanej
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Przygotuj mleko migdałowe. Namocz migdały przez 12 godzin w zimnej wodzie. Potem zlej wodę, w której orzechy się moczyły. Odmierz jeden litr wody mineralnej niegazowanej i wsyp do niej orzechy. Zmiksuj na bardzo szybkich obrotach, przy pomocy blendera lub miksera. Na sicie kuchennym rozłóż bawełnianą szmatkę i przelej mleko. Powól, aby mleko swobodnie odciekało. Pod koniec zawiń rogi i skręć szmatkę w tzw. tobołek i jeszcze wyciśnij  migdały. Takie mleko przelej do butelki. Możesz je przechowywać w lodówce do 48 godzin. 

Do wysokiego naczynia lub blendera wsyp płatki owsiane i dodaj banany. Wlej miód i mleko. Zmiksuj wszystko na gładki koktajl. Do szklanki wsyp maliny i zalej koktajlem. Jeśli chcesz możesz łyżką rozgnieść maliny. Koktajl jest bardzo pożywny rano, gdyż dostarcza wielu cennych składników odżywczych.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze