Kolorowa sałatka z kaszy kuskus w cytrynowych skorupkach

Kolorowa sałatka z kaszy kuskus w cytrynowych skorupkach

  • 00:30
  • 1 porcja
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 350 g kaszy kuskus
    • 1 szklanka warzywnego bulionu
    • 1 duża cukinia
    • 1/2 małego bakłażana
    • 250 g brokułów
    • 1/4 papryki czerwonej
    • 1 mała marchew
    • 1 mała pietruszka
    • mała biała cebula
    • 1 ząbek czosnku
    • 5 łyżek oliwy z oliwek extra vergine
    • sól
    • pieprz

    Sos do sałatki:

    • 2 łyżki oliwy z oliwek extra vergine
    • 2 łyżki soku z cytryny
    • 3 łyżki posiekanej kolendry
    • sól
    • pieprz

    Cytrynowe skorupki:

    • 5 dużych cytryn
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Do miski wsypujemy kuskus, zalewamy wrzącym bulionem jarzynowym i odstawiamy na 5 minut. Po tym czasie rozdrabniamy kaszę widelcem.

Pora przygotować warzywa. Bakłażana kroimy w plastry i moczymy w osolonej wodzie przez 30 minut. W tym czasie możemy przygotować pozostałe warzywa. Obraną cebulę kroimy w półplasterki, obrany czosnek w cienkie plasterki.

Umyte i osuszone warzywa: papryka oczyszczona z gniazd nasiennych, cukinia, marchew i pietruszka obrane ze skórki kroimy w kostkę; brokuł rozdzielamy na małe różyczki. Bakłażana odsączamy z wody, osuszamy i kroimy w kostkę.

Na patelni z 5 łyżkami oliwy z oliwek podsmażamy cebulę, czosnek i bakłażana. Czekamy 5 minut, aż cebula będzie miękka, czosnek pachnący, bakłażan podsmażony.

Następnie wrzucamy pozostałe warzywa, czyli cukinię, marchew, pietruszkę, paprykę i różyczki brokuła. Dusimy pod przykryciem 10 minut. Gotowe warzywa dodajemy do miski z kaszą kuskus.

Przygotowujemy sos: 2 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżki soku z cytryny i umytą, osuszoną i posiekaną kolendrę, sól i pieprz. Mieszamy sos. Polewamy nim sałatkę i mieszamy starannie.

Przygotowanie cytrynowych skorupek: cytryny wyszorować i sparzyć wrzątkiem. Przekroić na dwie równe części. Wydrążyć cały miąższ łącznie z błonkami, najlepiej małą łyżką.

Następnie przy pomocy kuchennych nożyc wycinać wzorek. Aby skorupki stały prosto na talerzu, odcinamy nożem końcówkę cytryny.

Do tak przygotowanych skorupek dodajemy nadzienie - sałatkę. Sałatka jest najsmaczniejsza schłodzona (musi spędzić około 3 godzin w lodówce). Smacznego!


Komentarze