Kolorowa Wielkanoc

Kolorowa Wielkanoc

  • 00:45
  • 1 porcja
  • Bardzo prosty

Składniki

    Sos:

    • mały jogurt naturalny
    • niecała szklanka majonezu
    • 4-5 ząbków czosnku
    • sól, pieprz

    Na sałatkę:

    • 15–20 dag startego sera żółtego (twardy np. salami)
    • 2 puszki tuńczyka w kawałkach w sosie własnym
    • 1 czerwona lub zwykła cebula
    • 4 duże lub 7 małych ogórków kiszonych
    • 2 łyżki kaparów
    • puszka kukurydzy
    • 7 jajek ugotowanych na twardo
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Przygotuj sos: do jogurtu wymieszanego z majonezem, dodajemy wyciśnięte ząbki czosnku, doprawiamy solą i pieprzem – mieszamy. Sos powinien być lekko ostry.

W salaterce układamy równomiernie kolejne warstwy: żółta – starty ser żółty, który skrapiamy małą ilością sosu. Następnie odcedzamy tuńczyka i rozkładamy równomiernie w salaterce. Kroimy bardzo drobno cebulkę i posypujemy nią warstwę tuńczyka. Polewamy warstwy sosem. Warstwa zielona: rozkładamy równomiernie kapary oraz pokrojone w kostkę kiszone ogórki. Warstwa żółta: odcedzamy kukurydzę i tworzymy z niej kolejną warstwę, którą również polewamy sosem. Warstwa biała: obieramy jajka, następnie delikatnie nacinamy je nożem, aby wyciągnąć ze środka żółtka. Ścieramy na grubych oczkach białka z jajek. I układamy z nich kolejną warstwę – polewamy resztką sosu. Warstwa żółta: ścieramy na tarce żółtka z jajek i posypujemy nimi wierzch sałatki.


Komentarze