Kolorowe pianki

Kolorowe pianki

  • 00:20
  • 1 porcja
  • Prosty

Składniki

    • 2 surowe białka z jajek
    • 100 g cukru
    • 1/2 op. galaretki gruszkowej
    • 85 ml wody do syropu
    • 60 ml gorącej wody do galaretki
    • kilka gotowych waflowych minirożków
    • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
    • 1 łyżka cukru pudru
    • barwniki spożywcze
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

Cukier i 85 ml wody umieść w garnku. Zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj na małym ogniu przez około 6–7 min, aż syrop stanie się lekko złoty. W tym czasie dokładnie rozpuść galaretkę gruszkową w 60 ml gorącej wody.

2

Pod koniec gotowania syropu zacznij ubijać w misce białka. Równocześnie zdejmij garnek z syropem z ognia i kiedy ubijane białka zaczną sztywnieć, wlej do nich cienkim strumyczkiem gorący syrop. Nie przestawaj miksować. Na koniec ubijania dodaj powoli rozpuszczoną galaretkę. Ubijaj, aż masa trochę przestygnie i nabierze konsystencji lepkiego kremu.

3

Rozłożony papier do pieczenia posyp mieszanką mąki ziemniaczanej i cukru pudru. Masę piankową podziel na porcje (tyle porcji, ile barwników). Każdą porcję wymieszaj z barwnikiem spożywczym. Masę na pianki przełóż do szprycy i uformuj na papierze lub bezpośrednio w waflowych rożkach małe pianki. Zostaw do wyschnięcia. Pianki warto oprószyć dodatkowo mąką ziemniaczaną wymieszaną z cukrem pudrem.


Komentarze