Kolorowe trufelki

Kolorowe trufelki

  • 00:40
  • 12 porcji
  • Prosty

Składniki

    Ciasto:

    • 200 g gorzkiej czekolady
    • 200 ml śmietanki 30%
    • 70 g masła
    • 2 łyżki cukru pudru
    • 1 łyżeczka olejku pomarańczowego

    Do obtoczenia:

    • kolorowa posypka cukrowa
    • 4 suszone morele
    • 1 łyżeczka cukru pudru
    • 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Przygotuj metalową miskę i garnek o podobnej średnicy (miska nie może wpadać do garnka). Na dno garnka wlej tyle wody, żeby postawiona na garnku miska nie dotykała jej powierzchni. Wodę zagotuj i trzymaj na średnim ogniu. Czekoladę połam i wrzuć do miski. Miskę postaw nad gotującą się wodą. Delikatnie mieszając, rozpuść czekoladę. Kiedy czekolada się rozpuści, zestaw miskę razem z garnkiem z ognia.

W osobnym garnuszku zagotuj śmietanę z cukrem pudrem (nie gotuj jej długo). Gorącą śmietankę wlewaj cienkim strumieniem do ciepłej czekolady, cały czas delikatnie mieszając. Kiedy śmietanka połączy się z czekoladą, dodaj olejek pomarańczowy, jeszcze raz wymieszaj i zestaw miskę z garnka z gorącą wodą.

Masło pokrój na kawałki i wrzuć do ciepłej masy. Delikatnie wymieszaj i zostaw masę do ostygnięcia. Kiedy masa ostygnie do temperatury pokojowej, wstaw ją do lodówki na ok. 40 min.

W tym czasie posiekaj morele i wymieszaj z cukrem pudrem (kawałki moreli nie będą się sklejały). Posiekane morele, orzechy i posypkę rozłóż na talerzykach. Wyciągnij lekko stężałą masę z lodówki. Łyżeczką nabieraj porcję masy i obtaczaj w rozdrobnionych bakaliach i posypce. Trufelki spłaszczaj od spodu.

Gotowe trufelki ułóż na płaskim talerzu i wstaw do lodówki na minimum 2 godziny. Trufelki najlepiej przygotować dzień przed podaniem.


Komentarze