Kolorowy jabłecznik

Kolorowy jabłecznik

  • 01:30
  • 1 porcja
  • Prosty

Składniki

    Ciasto:

    • 500 g mąki
    • 125 g masła
    • 1/2–3/4 szklanki cukru
    • 3 jajka
    • 1 łyżka gęstej śmietany
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • 1/4 łyżeczki amoniaku

    Masa:

    • 2,5–3 kilogramów jabłek (najlepsza reneta)
    • 1 galaretka zielona (np. agrestowa)
    • 1 galaretka czerwona (wiśniowa)
    • 1 galaretka żółta (cytrynowa)
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Ciasto: mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i amoniakiem. Posiekać z masłem i 1 łyżką śmietany. Jajka ubić z cukrem na puszystą i gęstą masę i dodać do mąki. Zagnieść ciasto. Podzielić na 3 równe części i upiec trzy placki (foremka 24x36 cm).

Masa: jabłka obrać i zetrzeć na tarce. Dodać ok. 1/2 szklanki wody i smażyć do momentu aż będą miękkie, ale i wyczuwalne małe kawałki jabłek. Usmażone jabłka podzielić na dwie części, w proporcjach: 3/4 i 1/4. Większą cześć podzielić na 2 równe części.

Do jednej części jabłek (wciąż bardzo gorących, aby galaretka mogła się rozpuścić), dodać 3 łyżki galaretki czerwonej. Wymieszać aż do rozpuszczenia galaretki i gorące wyłożyć na pierwszy placek i przykryć od razu drugim plackiem.

Z drugą, identyczną częścią jabłek postąpić tak samo, dodając jedynie galaretkę zieloną. Gorące, zielone jabłka ułożyć na drugim placku i przykryć trzecim plackiem.

Do najmniejszej części jabłek dolać 1/2 szklanki wody i jeszcze chwilkę podsmażyć. Zdjąć z ognia i dodać żółtą galaretkę (całe opakowanie). Wyłożyć na wierzch ciasta.

Całość odstawić na co najmniej 12 godzin (byle nie do lodówki, bo masy jabłkowe za szybko się zetną i ciasto nie zdąży zmięknąć). Na wierzch można połać polewę czekoladową, zrobioną z gorzkiej czekolady, rozpuszczonej w kąpieli wodnej z 4 łyżkami mleka i 1 łyżką wody.


Komentarze