Kompot czereśniowy z wanilią i cytryną

Kompot czereśniowy z wanilią i cytryną

  • 00:15
  • 1 porcja
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 600 g czereśni 
    • 1 cytryna 
    • 1/4 laski wanilii 
    • 300 g cukru 
    • 1 l wody 
    • 2 duże słoiki – 0,9 l + pasujące pokrywki
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Czereśnie umyj i oderwij tzw. "ogonki”. Umyj dokładnie słoiki. Wsyp owoce do 3/4 wysokości słoika. Zasyp je cukrem, licząc ok. 150 g czyli 8 łyżek stołowych na słoik. Umyj cytrynę i sparz ją dokładnie wrzątkiem. Pokrój w plasterki i włóż po równo do 2 słoików.

Wanilię przekrój na pół i wydłub z niej aromatyczne ziarna. Następnie dodaj do owoców. Zagotuj wodę i wrzątkiem zalej owoce z cukrem w słoikach. Zakręć je i wstaw do pasteryzacji PORADA KONTEKSTOWA - PASTERYZACJA. Jeżeli nie masz dużego garnka, możesz wykorzystać piekarnik. Wstaw więc słoiki do piekarnika i ustaw temp. 90°. Włącz dodatkowo termoobieg i przetrzymaj w środku słoiki ok. 1,5 godz. do ich całkowitego zamknięcia.  

Gotowe ostrożnie wyjmij, odwróć dnem do góry i postaw na szmatce, aby ostygły. Przechowuj słoiki w chłodnym miejscu. Kompot jest bardzo aromatyczny i słodki, więc możesz rozcieńczać go wodą już po wlaniu do szklanek.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze