Kompot korzenny z nutą imbiru

Kompot korzenny z nutą imbiru

  • 00:45
  • 10 porcji
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 200 g śliwek suszonych
    • 2 jabłka
    • 40 g miodu
    • 1 pomarańcza
    • 20 g imbiru
    • 1 banan
    • 5 g cynamonu
    • 4 goździki
    • 1/4 laski wanilii
    • 200 g cukru
    • 1,5 l wody
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°. Jabłka pokrój na ćwiartki i włóż do formy. Nie obieraj ze skórki, gdyż nada ona niepowtarzalny smak kompotowi. Polej jabłka miodem i wstaw do pieczenia na 20 minut.

W tym czasie do garnka włóż śliwki i kawałki obranego banana. Pomarańczę pokrój w plasterki i dodaj do owoców. Imbir obierz i pokrój w plasterki. Wanilię rozkrój i wydrąż pestki. Dodaj całość do owoców. Wsyp cukier i wlej wodę. Całość wstaw do gotowania. Dodaj teraz cynamon i goździki oraz pieczone kawałki jabłek w miodowym karmelu.

Gotuj kompot przez 20 minut i potem odstaw do schłodzenia. Idealnie jest zrobić kompot dzień wcześniej, aby owoce oddały cały swój aromat. Jeśli kompot jest za słodki, to można rozcieńczyć go przegotowaną wodą lub od razu zmniejszyć ilość cukru.


Komentarze