Kompot truskawkowo-jabłkowy z nutą mięty

Kompot truskawkowo-jabłkowy z nutą mięty

  • 00:40
  • 4 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 500 g truskawek
    • 2 jabłka
    • 60 g cukru
    • 2-3 gałązki mięty
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Gałązki mięty opłucz i osusz. Truskawki opłucz i obierz z szypułek. Odłóż 4–5 truskawek, pozostałe wrzuć do garnuszka.  

Umyj jabłka i pokrój na ósemki, pozbawiając je gniazd nasiennych. Pokrojone jabłka dołóż do garnka z truskawkami. Zasyp owoce cukrem i zalej litrem wody. Zagotuj całość, zmniejsz ogień i gotuj jeszcze na małym ogniu przez 8–10 minut. 

Po 10 minutach zdejmij garnek z ognia, przykryj i odstaw na kolejne 10 minut. W tym czasie pokrój w plasterki odłożone wcześniej truskawki. Wraz z miętą włóż do naczynia, w którym podasz kompot.  

Ciepły kompot przecedź prosto do naczynia z truskawkami i miętą. Ostudź i podaj.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze