Kompot z rabarbaru

Kompot z rabarbaru

  • 00:35
  • 4 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 5 szkl. wody
    • 12 łyżek cukru
    • 15 łodyg rabarbaru
    • 2 łyżki soku z cytryny
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Rabarbar umyj i obierz. Cukier zagotuj w 5 szklankach zimnej wody, aż do uzyskania syropu. Wrzuć do gorącego syropu pokrojony rabarbar i gotuj go na wolnym ogniu PORADA KONTEKSTOWA - GOTOWANIE NA WOLNYM OGNIU do momentu, kiedy rabarbar zmięknie (ok. 30 min). Kompot przelej do dzbanka, możesz wkroić do niego plastry cytryny (ale tylko przed podaniem, nie przechowuj kompotu wraz z cytryną, ponieważ zbyt długo moczona skórka cytryny spowoduje gorycz napoju) lub dodać sok z cytryny. Kompot możesz także odcedzić z włókien rabarbaru i podawać klarowny. Podawaj schłodzony.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze