Konfitowane udka z gęsi na sałatce z buraczków

Konfitowane udka z gęsi na sałatce z buraczków

  • 03:20
  • 2 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 2 udka z gęsi
    • 1/4 pomarańczy 
    • 2 ząbki czosnku
    • 1 cebula 
    • 2 gałązki tymianku 
    • 2 gałązki rozmarynu
    • 250 g smalcu z gęsi 
    • przyprawy: sól, pieprz czarny ziarna

    Sos śliwkowy:

    • 50 g śliwek suszonych
    • 100 ml wina czerwonego 
    • 1 szczypta cynamonu 
    • 20 g masła
    • ewentualnie 20 g cukru brązowego

    Sałatka z buraczków:

    • 300 g buraków gotowanych 
    • sok z 1/4 cytryny 
    • 30 g orzechów laskowych
    • 1 szalotka 
    • 1 gałązka mięty 
    • 20 ml oliwy z oliwek
    • przyprawy: sól, cukier, pieprz czarny
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Udka z gęsi umyj i odsącz na kuchennym ręczniku. Natrzyj solą i pieprzem. Pokrój pomarańczę, cebulę i czosnek na kawałki, a następnie obłóż nimi mięso. Poszarp zioła na kawałki i dodaj do gęsi. Mięso przykryj i schowaj do zamarynowania na 12 godzin. 

Smalec z gęsi rozgrzej. Mięso wyjmij z lodówki i wytrzyj z przypraw i marynaty. Ułóż udka w rondelku i zalej tłuszczem. Powinien w pełni pokryć udka. Wstaw do gotowania na ok. 3 godziny na małym ogniu i pod przykryciem. Mięso będzie się gotowało, a nie smażyło. Cały garnek z mięsem możesz również włożyć do piekarnika rozgrzanego do temp. 120–130˚C.

Po tym czasie wyjmij mięso z tłuszczu i odsącz na kratce. Rozgrzej piekarnik do temp. 200˚C i wstaw na kratce do pieczenia. Podłóż formę pod mięso, aby tłuszcz mógł swobodnie skapywać. Mięso idealnie się wypiecze i będzie chrupiące. 

W tym czasie pokrój buraczki w kostkę. Obierz szalotkę i pokrój podobnie jak cebulę. Orzechy połam na kawałki. Wymieszaj w misce składniki i dopraw poszarpanymi listkami mięty, solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Na koniec wlej oliwę i jeszcze raz wymieszaj. Do rondelka wlej czerwone wino i dodaj śliwki oraz szczyptę cynamonu. Gotuj powoli, aż śliwki się rozgotują. Jeśli potrzeba, dolej 100 ml wody. Rozgnieć widelcem owoce i na koniec dodaj masło. Jeśli sos jest za mało słodki, dodaj cukier brązowy. Na półmisku rozłóż sałatkę z buraczków i ułóż dekoracyjnie udko z gęsi. Polej sosem i obłóż suszonymi owocami oraz gałązką mięty.  


Komentarze