Konfitura ananasowa

Konfitura ananasowa

  • 00:45
  • 3 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 1 duży ananas
    • 150 ml soku pomarańczowego
    • 150 cukru żelującego

    Dodatkowo:

    • 3 słoiki
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty
Ananasa obierz i pokrój w kostkę. Następnie kawałki owoca przełóż do naczynia żaroodpornego i piecz w temp. 200° przez ok. 10–15 min. W tym czasie wyparz i wysusz słoiczki oraz zakrętki.

Sok pomarańczowy wymieszaj z cukrem żelującym. Z piekarnika wyjmij ananasa i przełóż do garnuszka. Owoce zalej sokiem pomarańczowym i stale mieszając, podgrzewaj ok. 1 min. Słoiki natychmiast wypełniaj konfiturą, pozostawiając od góry ok. 2 cm pustej przestrzeni. Zanim szczelnie zakręcisz słoiki, upewnij się, że pokrywki są suche. Następnie gotowe konfitury odstaw do góry dnem do ostygnięcia. Przechowuj je w zaciemnionym i suchym miejscu.

Komentarze