Konfitura malinowa z imbirem na grzankach z bagietki

Konfitura malinowa z imbirem na grzankach z bagietki

  • 00:40
  • 10 porcji
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 500 g malin
    • 50 ml wody
    • 150 g cukru
    • 1 cytryna
    • 10 g imbiru
    • 1 łyżeczka pektyny lub 10 g żelatyny
    • 1 mała bagietka
    • 50 g masła
    • 2 gałązki mięty do dekoracji
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Do rondelka z szerokim dnem wsyp cukier i wlej ok. 50 ml wody. Podgrzewaj intensywnie, aż cukier się rozpuści, a nawet zacznie zmieniać się w syrop. Wtedy dodaj dopiero sok z cytryny i pokrojony w duże kawałki imbir. Będzie łatwiej wyjąć go z konfitury. Do gotowego syropu dodaj maliny. Te owoce są delikatne, więc nie wymagają długiego gotowania. Wsyp jeszcze pektynę lub żelatynę i gotuj maliny do momentu, aż pokryją się sokiem. Wymieszaj dokładnie i przelej do słoików. Mocno zakręć i odwróć słoiki do góry dnem w celu lepszego zamknięcia. Odstaw do schłodzenia.

Bagietkę pokrój na kromki i posmaruj masłem. Idealnie smakują, gdy lekko zrumienią się w opiekaczu lub piekarniku z funkcją grilla. Nałóż na każdą grzankę porcję konfitury malinowej i od razu podawaj. Udekoruj jeszcze listkami mięty.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze