Konfitura truskawkowa z kwiatami białego bzu

Konfitura truskawkowa z kwiatami białego bzu

  • 00:20
  • 6 porcji
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 500 g truskawek
    • 10 szt. kwiatów bzu 
    • 50 g cukru żelującego 3:1 
    • 100 g cukru brązowego 
    • 1/2 cytryny
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Truskawki umyj i obierz z szypułek. Przełóż je do miski i wsyp cukier żelujący i cukier brązowy. Wymieszaj razem. Kwiaty bzu otrzep z płatków prosto do truskawek. Lekko wymieszaj. Przełóż owoce do rondelka i zagotuj. Zmniejsz ogień i jeszcze pozwól, aby truskawki napiły się syropu  i lekko zmiękły. Na koniec dodaj sok z połowy cytryny, aby zbalansować smak. Przełóż konfiturę do słoika i szczelnie zamknij. Odwróć wieczkiem do dołu i pozostaw do schłodzenia. Słoik zamknie się hermetycznie. Nie trzeba już pasteryzować konfitury. Po otwarciu przechowuj w lodówce do 3 dni.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy