Konfitura z cytryny do herbaty

Konfitura z cytryny do herbaty

  • 01:15
  • 1 porcja
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 1/2 kg cytryn (najlepiej ekologicznych, bez wosku)
    • 1/2 kg cukru
    • 1/2 l wody
    • słoik 0,6 l
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Cytryny sparz i wyszoruj pod bieżącą wodą. Zetnij z cytryn żółtą skórkę. Drobno ją pokrój. Następnie usuń z cytryn białą skórkę. Przetnij owoce na pół, a potem na ćwiartki. Pozbądź się pestek i pokrój cytrusy na jeszcze mniejsze kawałki.

Skórki i cytryny przełóż do garnka. Zalej wodą i gotuj 30 minut. Po tym czasie cytryny zblenduj lub zmiksuj. Dodaj cukier i gotuj kolejne 30 minut.

Konfiturę przelej do słoika i zakręć.


Komentarze