Konfitura z gruszek i karmelu o aromacie wanilii

Konfitura z gruszek i karmelu o aromacie wanilii

  • 00:40
  • 6 porcji
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 1,5 kg gruszek
    • 1/2 laski wanilii
    • 300 g cukru
    • 1 cytryna
    • 30 g masła
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Gruszki dobrze umyj, połowę obierz ze skóry, ze wszystkich wytnij gniazda nasienne. Pokrój na kawałki, nie muszą być regularne. Przełóż do miski. Wyciśnij sok z cytryny i wymieszaj dobrze z owocami, odstaw całość na kilka minut.

Szeroki rondel rozgrzej i wsyp cukier. Ogrzewaj tak długo, aż zrobi się lekki karmel, wtedy dodaj masło i laskę wanilii. Włóż gruszki i na wolnym ogniu smaż jak konfiturę. Jak tylko owoce puszczą cały sok, mieszaj regularnie, bo od tego momentu konfitura może się przypalić. Jak tylko sok zredukuje się do połowy swojej objętości, a karmel całkowicie się rozpuści, konfitura będzie gotowa do przełożenia do słoików.

Przygotuj słoiki i zakrętki – umyj je i wytrzyj do sucha lub wstaw do piekarnika na 60° do wyschnięcia. Do gorących słoików przekładaj konfiturę i zamknij dobrze pokrywką. Konfitura gruszkowa doskonale smakuje w połączeniu z serem typu brie na chrupiącej bagietce.


Komentarze