Konfitura z jabłek

Konfitura z jabłek

  • 01:00
  • 2 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

     

    • 1 kg jabłek
    • 1/2 kg cukru
    • 1/2 szkl. wody

    Dodatkowo:

    • 2 średnie słoiki
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Jabłka umyj, obierz, podziel na cząstki i wydrąż gniazda nasienne. Następnie przełóż do miski i skrop cytryną. Owoce wrzuć na patelnię, dodaj cukier, zalej wodą i duś na wolnym ogniu ok. 30 min co jakiś czas mieszając. Przełóż do wyparzonych słoików gorące jabłka do 2 cm od brzegu słoika. Pokrywki obgotuj kilka sekund w wodzie, wyjmij na ściereczkę i osusz, woda sama powinna wyparować. Słoiczki lekko zakręć.

Dno dużego garnka wyłóż ściereczką, postaw na niej słoiki i zalej wodą do 2/3 ich wysokości. Gotuj pod przykryciem na wolnym ogniu przez ok. 10-15 min. Po pasteryzacji PORADA KONTEKSTOWA - PASTERYZACJA  nakrętki mocno dokręć. Słoiczki wyjmij i postaw do góry dnem do czasu ostudzenia. Przechowuj słoiki w chłodnym, zaciemnionym miejscu.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze