Konfitura z jabłek zmącona nutami cytryny

Konfitura z jabłek zmącona nutami cytryny

  • 00:40
  • 6 porcji
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 1,5 kg jabłek
    • 1 cytryna
    • 300 g cukru
    • 50 g pektyny
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Jabłka dobrze umyj, połowę obierz ze skóry, ze wszystkich wytnij gniazda nasienne. Owoce pokrój na kawałki, nie muszą być regularne. Przełóż je do miski. Wsyp cukier i zetrzyj skórkę z cytryny, a następnie wyciśnij sok. Wymieszaj, dodaj pektynę i odstaw na kilka minut.

Rozgrzej szeroki rondel, włóż jabłka i na wolnym ogniu smaż jak konfiturę. Jak tylko jabłka puszczą cały sok, mieszaj regularnie, bo od tego momentu konfitura może się przypalić. Jak tylko sok zredukuje się do połowy swojej objętości, konfitura będzie gotowa do przełożenia do słoików.

Przygotuj słoiki i zakrętki – umyj je i wytrzyj do sucha lub wstaw do piekarnika na 60° do wyschnięcia. Do gorących słoików przekładaj jabłka i zamknij dobrze pokrywką. Bagietkę przekrój na kromki. Posmaruj masłem i nałóż obficie konfiturę jabłkową.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze