Konfitura z kumkwatu z wanilią

Konfitura z kumkwatu z wanilią

  • 00:45
  • 6 porcji
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 200 g kumkwatów 
    • 200 g cukru 
    • 1/4 limonki 
    • 1/4 wanilii 
    • 5 g imbiru 
    • 100 ml białego wina 
    • 50 ml wody
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

Umyj kumkwaty i odetnij zielone końcówki po łodyżce. Przetnij owoce najpierw na pół, a potem na ćwiartki. Usuń ewentualne pestki. Imbir obierz i pokrój w plasterki. Wanilię przekrój na pół i nożem wyskrob aromatyczne ziarna. Limonkę pokrój w półplasterki.

2

W rondelku podgrzej cukier wraz z winem i od razu dodaj kumkwaty, imbir, wanilię i limonkę. Gotuj owoce powoli przez 20 min. Dolej wodę i gotuj kolejne 20 min, aż kumkwaty zrobią się szkliste.

3

Przełóż konfiturę do słoików i szczelnie zamknij. Ponieważ kumkwat ma w sobie naturalny żel, nie trzeba dodawać do niego pektyny i żelatyny. Ponadto konfiturę dodatkowo zagęści syrop cukrowy z gotowania. Zamkniętą konfiturę można trzymać w lodówce do 3 miesięcy, po otwarciu do 1 tygodnia. Jeżeli chcesz ją dłużej przechowywać, niezbędna będzie godzinna pasteryzacja PORADA KONTEKSTOWA - PASTERYZACJA


Komentarze