Konfitura ze śliwek

Konfitura ze śliwek

  • 00:35
  • 4 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • ok. 1 kg śliwek węgierek
    • 10 łyżeczek oleju
    • 2 łyżki cukru
    • 1 płaska łyżeczka soli kamiennej
    • 1 łyżeczka suszonego majeranku
    • 1 łyżeczka listków świeżego rozmarynu
    • sok z 1/2 cytryny
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Słoiki i pokrywki wyparz w gorącej wodzie. Ustaw je na ściereczce do góry dnem, aby ociekły z wody. Upewnij się że pokrywki są suche. Śliwki umyj i pokrój na połówki, usuń pestki. Na patelni z delikatnie podgrzanym olejem przesmaż śliwki (ok. 2-3 min) tak, aby skórka nie popękała i nie zmiękła. Następnie dodaj cukier, sól, zioła, sok z cytryny i wymieszaj. Śliwki zdejmij z ognia i wkładaj do wyparzonych słoiczków do wysokości ok. 2 cm poniżej brzegu słoika. Konfitury lekko zakręcaj.

Dno dużego garnka wyłóż ściereczką, postaw na niej słoiki i zalej wodą do 2/3 ich wysokości. Gotuj pod przykryciem na wolnym ogniu PORADA KONTEKSTOWA - GOTOWANIE NA WOLNYM OGNIU przez ok. 10 min od czasu zagotowania wody. Po pasteryzacji nakrętki mocno dokręć. Słoiczki wyjmij i postaw do góry dnem do czasu ostudzenia. Przechowuj w chłodnym, zaciemnionym miejscu.

Konfiturę podawaj do mięs, np. do pieczeni lub smażonej wołowiny. Z podanych składników wyjdzie ok. 4 średniej wielkości słowików konfitur.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze