Kopertki z serem w sosie śliwkowym

Kopertki z serem w sosie śliwkowym

  • 01:00
  • 12 porcji
  • Prosty

Składniki

    Ciasto na naleśniki:

    • 325 ml mleka 2%
    • 3 jajka
    • 70 g masła
    • 190 g mąki pszennej
    • 1 łyżeczka cukru
    • 1/2 łyżeczki soli

    Nadzienie:

    • 200 g kremowego twarożku śmietankowego niesolonego
    • 2 łyżki budyniu waniliowego bez cukru
    • 1 łyżeczka cukru

    Sos śliwkowy:

    • 250 g śliwek bez pestek
    • 1/4 szkl. cukru
    • 2 goździki
    • 1/2 łyżeczki cukru waniliowego
    • 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Przygotuj sos: do garnuszka wrzuć śliwki, goździki i zasyp cukrem i cukrem waniliowym. Dolej 2 łyżki wody i zagotuj. Po zagotowaniu zmniejsz ogień i duś pod przykryciem jeszcze ok. 15 min do momentu aż śliwki zmiękną. Po tym czasie przetrzyj sos przez sitko i wlej do garnka. Mąkę ziemniaczaną rozmieszaj w 40 ml zimnej wody, wlej do sosu i zagotuj.

Przygotuj nadzienie: w małej miseczce wymieszaj twarożek z proszkiem budyniowym i cukrem.

Oddziel żółtka od białek. Do żółtek wlej mleko, dodaj cukier i mąkę. Całość zmiksuj i odstaw na 30 min. Rozpuść w rondelku masło i odstaw do ostygnięcia. Oddzielone białka wymieszaj z solą i ubij na sztywną pianę. Do ciasta wlej przestudzone masło i jeszcze raz wymieszaj. Delikatnie wmieszaj do ciasta pianę z białek. Rozgrzej teflonową patelnię i wlewając małe porcje ciasta, smaż małe naleśniki (ok. 10–12 cm średnicy). Na naleśniki od razu nakładaj serowe nadzienie i składaj w małe kopertki, zawijając brzegi naleśnika do środka. Kopertki przed podaniem zapiecz na teflonowej patelni lub przez 20 min w piekarniku nagrzanym do 190°. Podawaj z sosem śliwkowym.



Zobacz przepis na blogu Krysia od kuchni


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze