Kopytka

Kopytka

  • 01:00
  • 4 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    Ciasto:

    • ok. 1 kg średnich ziemniaków
    • 1 jajko
    • 1 szkl. mąki
    • 1 mała, płaska łyżeczka soli

    Do polania:

    • 1 cebula
    • 100 ml oleju lub 100 g słoniny
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Ziemniaki ugotuj do miękkości w osolonej wodzie i przestudź. Ziemniaki do kopytek powinny być zimne (możesz je ugotować dzień wcześniej).

Ostudzone ziemniaki dokładnie zagnieć, aby nie było grudek. Następnie dodaj jajko i wymieszaj, dodaj mąkę, sól i ponownie wymieszaj. Za pomocą dłoni zagnieć ciasto. Podziel je na kilka mniejszych kulek wielkości średnich pomarańczy. Blat posyp mąką i ułóż na nim ciasto. Z wierzchu oprósz je mąką i przykryj czystą ściereczką, aby nie obsychało. W międzyczasie wstaw na gaz garnek z posoloną wodą i doprowadź do wrzenia.

Z każdej kuli ciasta kolejno roluj dłońmi wałeczek. Następnie lekko spłaszcz go nożem i krój pod skosem w 3 cm kawałki. Kopytka układaj na posypanym mąką blacie, oprósz je również lekko z wierzchu, po czym wrzucaj partiami do gotującej się wody, tak by wypełniały dno garnka, ale nie nachodziły na siebie (wody w garnku powinno być dużo, aby kopytka mogły swobodnie pływać).

Gotuj kopytka przez ok. 3 min od chwili wypłynięcia na powierzchnię wody. Ugotowane kopytka wyjmuj na talerz za pomocą łyżki cedzakowej na durszlak, aby odciekły z wody. Podawaj z cebulką podsmażoną na tłuszczu lub na stopionym smalcu. Możesz także przed podaniem zarumienić lekko kopytka na rozgrzanym tłuszczu.


Komentarze