Koreczki ananasowe marynowane w korzennych przyprawach

Koreczki ananasowe marynowane w korzennych przyprawach

  • 00:20
  • 6 porcji
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 1 ananas
    • 50 ml soku z ananasa
    • sok z 1/2 cytryny
    • 30 ml oliwy
    • 75 g cukru
    • 1-2 laski wanilii
    • 1 anyż
    • 20 ml rumu
    • 3 gałązki bazylii do dekoracji
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

W rondelku zagotuj sok ananasowy z sokiem z cytryny, wanilią, gwiazdką anyżu oraz cukrem. Odstaw do ostygnięcia.

Ananas obierz z grubej skóry. Najpierw odetnij podstawę i wierzch z liśćmi tak, aby ananas pewnie stał na desce. Zetnij skórę nożem na około, włącznie z czarnymi punktami. Obranego ananasa przekrój na ćwiartki, wytnij jeszcze z każdej części łukowaty rdzeń. Następnie przekrój wzdłuż każdą ćwiartkę i potem w równe kostki.

Zamarynuj PORADA KONTEKSTOWA - MARYNOWANIE ananasa w aromatycznym syropie, dokładając gałązkę bazylii i rumu. Trzymaj ananasa w zalewie 3-4 godz. w lodówce, a następnie odcedź je z zalewy i nabij na wykałaczki. Ułóż przekąski na półmisku, udekoruj gałązkami świeżej bazylii oraz anyżem z marynaty.


Komentarze