Koreczki gałki oczne

Koreczki gałki oczne

  • 00:30
  • 5 porcji
  • Prosty

Składniki

    • kilka kromek chleba tostowego
    • kilka łyżek majonezu
    • ok. 10 jaj
    • 1/2 l soku z buraków (koncentrat barszczu)
    • 1 łyżka octu
    • 250 g pomidorków koktajlowych
    • 10 oliwek czarnych
    • 20 wykałaczek
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Jajka ugotuj na twardo. Schłodź je, a następnie uderz łyżką w skorupkę z obu końców, aby uzyskać pęknięcia. Pęknięte jajka w skorupkach włóż do garnka, zalej koncentratem z buraków, dodaj 1 łyżkę octu i zagotuj na dość wolnym ogniu. Wywar wylej, jajka umyj i ostudź. Następnie obierz ze skorupek, przekrój w poprzek na połowy.

Kromki chleba tostowego pokrój na kwadraty o boku 4 cm i zapiecz na rumiano w piekarniku nagrzanym do temp. 200°. Na talerzu poukładaj podpieczone kwadraciki z chleba, posmaruj je majonezem, ułóż na nich połówki jajek, a następnie połówki pomidorków koktajlowych. Na każdym pomidorze ułóż krążek z czarnej oliwki. Zepnij całość wykałaczką i podawaj.


Komentarze