Koreczki pingwinki

Koreczki pingwinki

  • 01:00
  • 4 porcje
  • Prosty

Składniki

    • 100 g serka śmietankowego
    • 10 oliwek czarnych dużych
    • 10 oliwek czarnych małych
    • 1 ząbek czosnku
    • 1 marchewka
    • do dekoracji: czerwony pieprz, zielona pietruszka, 1 opakowanie sera camembert, biała rzepa, nitki ugotowanego makaronu
    • przyprawy: świeżo mielony pieprz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Marchewkę umyj (nie obieraj) i ugotuj na wpół miękko (przez ok. 15 min).

Po ugotowaniu obierz ją i pokrój w dość grube plastry. Wykrój w plasterkach trójkąty - to będzie podstawa pingwinków. Z wyciętych trójkątów zrób dwa mniejsze – to będą dzioby.

Duże oliwki natnij wzdłuż z jednej strony (nie przecinając ich do końca) i napełnij wnętrze serkiem. Serek wymieszaj z pieprzem. Czosnek obierz, wyciśnij przez wyciskarkę, dodaj do serka i ponownie wymieszaj. Każdą dużą oliwkę napełnij serkiem. W otwór mniejszej oliwki włóż mały trójkącik z marchewki tworząc dziób – wszystko zepnij wykałaczką (kolejno: marchew, oliwka faszerowana serem i mała oliwka).

Z czerwonego pieprzu i pietruszki zrób kokardkę każdemu pingwinkowi. Z sera camembert odetnij biały wierzch z jednej i drugiej strony (na około 0,5 cm) i wytnij z nich kry, poprzyczepiaj do nich pingwinki. Z makaronu wykonaj dodatkowo fale, a z białej rzepy wytnij rybki do dekoracji.


Komentarze