Koreczki z rolowanej cukinii

Koreczki z rolowanej cukinii

  • 00:20
  • 3 porcje
  • Prosty

Składniki

    • 1 cukinia
    • 200 g sera białego
    • 2 ząbki czosnku
    • 2 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
    • 1/2 małej startej cebulki
    • 1 łyżka śmietany 18%
    • garść listków świeżej bazylii
    • przyprawy: sól, pieprz czarny grubo mielony
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Cukinię umyj i pokrój wzdłuż w cienkie plastry, najlepiej za pomocą krajalnicy, tak aby plastry były równe i cienkie. Następnie posmaruj je delikatnie oliwą z oliwek z każdej strony. Na suchej rozgrzanej patelni podsmaż plasterki cukinii z obu stron (ok. 30 s).

Przygotuj farsz: ser biały wymieszaj ze śmietaną, dopraw solą i pieprzem, wciśnij obrany czosnek i dodaj cebulę startą na tarce z dużymi oczkami. Wszystko dokładnie wymieszaj. Listki bazylii podziel w palcach na mniejsze kawałki, a część z nich zostaw w całości. Każdy plaster cukinii posmaruj serkiem, zostawiając na końcu plastra cukinii 1 cm bez farszu. Następnie posyp kawałkami listków bazylii. Cukinię zawiń ciasno i zepnij wykałaczką. Dodaj po listku bazylii na wierzch każdego koreczka.


Komentarze