Korzenna czekolada na gorąco z bitą śmietaną

Korzenna czekolada na gorąco z bitą śmietaną

  • 00:15
  • 4 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 300 ml pełnotłustego mleka
    • 50 ml słodkiej śmietanki 18%
    • 50 g gorzkiej czekolady
    • 50 g mlecznej czekolady
    • 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
    • 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
    • 1/4 łyżeczki ziaren wanilii
    • 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu
    • szczypta mielonej soli morskiej

    Dodatkowo:

    • 6 łyżeczek bitej śmietany
    • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Czekolady zetrzyj na tarce do garnuszka i zalej 150 ml mleka. Pozostałe mleko wymieszaj ze śmietanką i podgrzej. Czekoladę zalaną mlekiem postaw na małym ogniu, dodaj przyprawy korzenne i cały czas mieszając, poczekaj aż czekolada się rozpuści. Na koniec dodaj podgrzane mleko ze śmietanką i sól. Dokładnie wymieszaj i rozlej do kubków lub filiżanek. Na czekoladzie połóż bitą śmietanę. Każdą porcję oprósz kawą rozpuszczalną.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze